ESCOLTA-HO
Què significa, per a tu, ser infermera pediàtrica?
Per mi, ser infermera pediàtrica és una vocació, un servei. És estar a l'atenció de les necessitats dels pares de ser acollits, per poder tenir una criança nutritiva.
Tu creus que les famílies de Sant Cugat són diferents?
Jo crec que no, la família en si, no és diferent. La població de Sant Cugat té unes característiques econòmiques, culturals i socials una mica més privilegiats que a altres llocs, sí. Però les necessitats bàsiques jo crec que són les mateixes en quant a criança.
Al CAP de Valldoreix hi ha un grup de lactància gratuït dos dies a la setmana, un servei que no està disponible a tots els CAP, i menys amb tanta regularitat. Quin paper vas jugar en la creació d'aquest grup?
El 2007 Mútua de Terrassa ens va oferir una formació amb el Carlos González, pediatra especialista en lactància materna, i vam veure la necessitat d'anar més enllà del que podíem oferir en consulta. I per això, fa 17 anys, vam formar el grup d'alletament matern per cobrir les necessitats de les mares, ajudar en les dificultats en alletament, fer xarxa i que se sentissin recolzades per nosaltres.
A qui li recomanaries que hi anés?
A totes les mares que acaben de tenir un fill. Jo els hi recomano que es vinculin, que tinguin xarxa, que es trobin recolzades, que es trobin amb mares en la mateixa situació, amb professionals, ben guiades... Jo crec que això és una necessitat bàsica.
Els últims anys s'està reivindicant la importància de la lactància materna una altra vegada, que havia quedat relegada per la fórmula. Quins altres canvis has notat en relació amb la criança?
Cada vegada en la criança s'intenta ser més conscient i cobrir totes les necessitats de les criatures.
I el paper del pare ha canviat?
Sí, abans a les visites hi venien més les mares i, ara, cada vegada els pares són més referents. A moltes visites ara hi venen pares sols, cosa que fa 20 anys no es veia tant. També té a veure amb la baixa de la paternitat, que és molt més extesa.
Els pares i mares ara també tenen molta més informació a l'abast. Creus que això és positiu o negatiu?
En part jo crec que és positiu, perquè hi ha un intercanvi d'informació respectuós.
Una altra de les teves iniciatives és el taller de massatges per a nadons que s'imparteix al CAP de Can Mates. Quin és l'objectiu d'aquest curs?
Això també va començar per anar una mica més enllà del que podem aportar a consulta. A mi m'agraden molt els nadons, vaig decidir formar-me i vaig crear el curs, en aquell moment, al CAP de Valldoreix. El massatge infantil té tots els elements per afavorir el vincle, des d'una atenció més acurada, també per prevenir els gasos i fer xarxa amb altres famílies.
Tant al curs de massatge com al grup de lactància, tens una relació molt propera amb les mares primerenques. Com arriben, quines són les seves principals preocupacions?
Els primers dies hi ha dificultat en la lactància, dolor, patiment perquè la criatura no s'engreixa... I, a partir d'aquí, les vincules a la xarxa. Moltes venen perquè els hi diuen a la seva primera visita del CAP i, les que no estan vinculades amb el CAP, se n'assabenten pel boca-orella, les amigues ens recomanen.
Una sessió amb el grup de lactància pot evitar una visita pediàtrica?
I tant! Perquè hi ha moltes preguntes, molts dubtes, que nosaltres podem anar resolent.
Tu acompanyes a les criatures des dels primers dies de vida fins que són adolescents. És fàcil acomiadar-se'n?
És una alegria, però també és una enyorança. Els has vist créixer! Ens fem una abraçada i sempre els hi diem que aquí estem. Aquí hi poden tornar sempre.
Tenir cura d'un fill és segurament el més preuat per a una mare i un pare, de quines formes t'han agraït la teva tasca?
Amb reconeixement, et saluden quan te'ls trobes, et recorden que els havies portat tu... Potser vas a pagar un cafè i ja t'han convidat... És maco!
Quin consell li donaries a una dona embarassada que està a punt de tenir el seu primer fill?
Que es vinculi. Que es vinculi al CAP, que es vinculi amb les professionals, que es vinculi a pediatria, que pregunti pels cursos, pels llocs de trobada... Que s'hi vinculi i que no es quedi a casa.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.